ΚΟΜΙΞ &Ντον Ρόσα – Ανατυπώσεις


Όταν πέρσι αντιληφθήκαμε πως οι κύριες ιστορίες που έμπαιναν στο ΚΟΜΙΞ ήταν αυτές που εμφανίζονταν στο Ημερολόγιο Disney 2016 φοβηθήκαμε να αντικρίσουμε το εξώφυλλο του 2017. Με την κυκλοφορία του ΚΟΜΙΞ #30 υποψιαστήκαμε ότι θα βλέπαμε όλη την υπόλοιπη χρονιά ξανά ανατυπώσεις των ιστοριών του Ρόσα. Έφτασε στα χέρια μας το ημερολόγιο και παραξενευτήκαμε. Στο μήνα Φεβρουάριο το ημερολόγιο είχε το εξώφυλλο της ιστορίας Ο Χρυσός Ποταμός του Καρλ Μπαρκς. Τι στο καλό θα δούμε στο ΚΟΜΙΞ φέτος;

Τι μπορεί να δούμε στο ΚΟΜΙΞ τον υπόλοιπο χρόνο;

Ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον φίλτατο ΚΟΜΙΞ πως το ΚΟΜΙΞ #32 θα έχει ανατύπωση της ιστορίας Μιας Δεκάρας Νιάτα και στο άρθρο του αναφέρει πως πιστεύει πως θα επανεκδοθούν όλα τα επεισόδια του Βίου και της Πολιτείας του Σκρουτζ Μακ Ντακ. Προσωπικά αμφιβάλλω για αυτό. Όπως βλέπουμε για τον μήνα Ιανουάριο εμφανίζεται το εξώφυλλο του Ροσα για την ιστορία Η Χρυσή Περικεφαλαία και βάζουν την ιστορία του Ντον Ρόσα Οι Χαμένοι Χάρτες του Κολόμβου που είναι ουσιαστικά ένα σικουελ της ιστορίας του Μπαρκς. Στο μήνα Φεβρουάριο υπάρχει το εξώφυλλο της ιστορίας Ο Χρυσός Ποταμός και θα δούμε την ιστορία Μιας Δεκάρας Νιάτα. Τι σχέση έχουν αυτές οι δυο ιστορίες; Στην κλασσική ιστορία του Καρλ Μπαρκς ο Σκρουτζ αναφέρει πως μάζευε κούτσουρα μικρός για να βγάλει λεφτά ενώ τώρα στην ιστορία Μιας Δεκάρας Νιατας πρωταγωνιστεί ο μικρός Σκρουτζ. Για το μήνα Μάρτιο υπάρχει το εξώφυλλο για την ιστορία Χώρα στα Έγκατα της Γης και η μόνη ομοιότητα που μπορούσα να βρω είναι με την ιστορία Ένας Καουμπόυ στο Κάττυ Σαρκ . Στην ιστορία του Μπαρκς ο Σκρουτζ χάνει το καπέλο του ενώ στην ιστορία του Ρόσα ένα παρόμοιο ημίψηλο περνάει από τα χέρια – ή μάλλον καλύτερα από το κεφάλι- του Σκρουτζ. Δεν πιστεύω πως θα συνεχίσουν οι ανατυπώσεις του Βίου – ή τουλάχιστον άμεσα- από εκεί και πέρα γιατί τον Απρίλιο το ημερολόγιο μας προδίδει μας θα δούμε την ιστορία Σαραβαλάκι μου, Αγάπη μου, άρα είναι δύσκολο να δούμε κάτι άλλο εκείνο το μήνα.

Το Καλοκαίρι τι τόμους θα δούμε μαζί με την Καθημερινή;

Γενικά δεν μπορούμε να καταλάβουμε που οδεύουν. Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο σχέδιο γύρω από τις εκδόσεις. Και αν έχω άδικο και από τον Φεβρουάριο ξεκινάνε να τυπώνουν όλο τον Βίο και την Πολιτεία του Σκρουτζ τότε γιατί δεν ξεκίνησαν να τον κάνουν αυτό από τον Ιανουάριο;

Και υπάρχει ένα ακόμα παράδοξο γύρω από τις εκδόσεις. Κάθε χρόνο από το 2014 η Καθημερινή τυπώνει 16 τόμους κόμικς μόνο το καλοκαίρι. Φέτος, που τελείωσε η σειρά του Μπαρκς, θα εκδώσουν τις ιστορίες του Ρόσα σε τόμους; Όπως με τη Βιβλιοθήκη ΚΟΜΙΞ; Δύο ενδεχόμενα έχω σκεφτεί, εφόσον ξέρουμε ότι οι ανατυπώσεις Ρόσα στο ΚΟΜΙΞ θα συνεχιστούν πιθανόν όλο το χρόνο, για το τι τόμους θα δούμε το Καλοκαίρι:

1) Εκδίδουν τη βιβλιοθήκη ΚΟΜΙΞ το καλοκαίρι. Στη συνέχεια θα βάζουν ιστορίες στο ΚΟΜΙΞ που ήδη έχουν εκδώσει στην Βιβλιοθήκη ΚΟΜΙΞ; Πολύ περίεργο και ανούσιο, δεν σας φαίνεται;

2) Δεν εκδίδουν φέτος την Βιβλιοθήκη ΚΟΜΙΞ. Και τότε τι θα εκδώσουν το καλοκαίρι; Θα εκδώσουν κάτι το Καλοκαίρι;

Παρεμπιπτόντως αν εκδώσουν τη Βιβλιοθήκη ΚΟΜΙΞ χωρίς άρθρα και πληροφορίες, όπως έκανε ο Τερζόπουλος, τότε η έκδοση θα ‘ναι πολύ φτωχή και δεν θα έχει νόημα να την αγοράσει κανείς. Μακάρι αν βγάλουν τόμους να είναι πλούσιοι σε πληροφορίες και να έχουν και τα εισαγωγικά σημειώματα του Ρόσα αλλά μάλλον είναι αδύνατο να γίνει αυτό.

Εγώ τι ιστορίες θέλω να δω;

Εγώ εκτός του ότι θα ήθελα να δω πολυτελείς εκδόσεις των ιστοριών του Ρόσα από την Καθημερινή -και όχι έτσι όπως εκδίδονται στο ΚΟΜΙΞ με τα βαρετά άρθρα και τον άθλιο χρωματισμό- θα ήθελα να δω και μερικές ιστορίες που μου χουν τραβήξει τη προσοχή και το ενδιαφέρον για έναν πολύ απλό λόγο: Βασίζονται σε κλασικές ιστορίες του Καρλ Μπαρκς και του Ντον Ροσα!

Γενικά εγώ ως φαν των κλασσικών ιστοριών του Μπαρκς και του Ρόσα ευχαριστιέμαι πολύ να βλέπω ιστορίες βασισμένες στο σύμπαν των μεγάλων δημιουργών. Και για αυτό το λόγο θα ήθελα να σας παρουσιάσω μερικές ιστορίες που έχω ανακαλύψει και μου έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον.

Σημ. Οι παρακάτω ιστορίες είναι ανέκδοτες στην Ελλάδα και για αυτό ο τίτλος δεν έχει μεταφραστεί.

Donald’s Homemade Christmas

Κωδικός Inducks: D 2012-058

Αυτή η ιστορία διαφέρει από άλλες γιατί  κάνουν μια επανεμφάνιση πολλά μέλη των Μακ Ντακ, όπως οι αδελφές και οι γονείς του Σκρουτζ.

The Orphan’s Christmas

Κωδικός Inducks: D 2013-026

Στη ιστορία αυτή ο Θείος Σκρουτζ αφηγείται μία ιστορία από τα παιδικά του χρόνια στη Γλασκόβη που βοήθησε ένα ορφανό κορίτσι να σώσει το ορφανοτροφείο της από έναν άπληστο επιχειρηματία.

Επιστροφή στο Βουνό της Αρκούδας

Κωδικός Inducks: D  9614

Ο Ντάνιελ Μπράνκα έγραψε μια συνέχεια για την ιστορία με τίτλο Επιστροφή στο Βουνό της Αρκούδας που δημοσιεύτηκε στο Donald Duck Adventures # 32- 33. Θα ‘ταν πολύ ωραίο να δούμε την ιστορία και στην Ελλάδα.

Επίσης, υπάρχει μια αρκετά παρόμοια με Κωδικό Inducks: I TL 2717-1, η οποία έχει ήδη εκδοθεί στην Ελλάδα στα Μίκυ Μάους #2423-24

Il ladro e il miliardario

Κωδικός Inducks: IC TL 3145
Στην ιστορία Ο Φαντομίας συναντά τον Σκρουτζ, αυτό που μου τράβηξε τη προσοχή είναι το σκηνικό εμπνευσμένο από το ενδέκατο κεφάλαιο του Βίου. Τώρα, πάντως, που το Μίκυ Μάους φέρνει πίσω το Φαντομία ελπίζω να δούμε τουλάχιστον εκεί την ιστορία να δημοσιεύεται.

Τέλος, να πω πως αυτές δεν είναι οι μόνος ιστορίες που υπάρχουν αφιερωμένες στους Μεγάλους Δημιουργούς. Υπάρχουν και άλλες σαν ένα σίκουελ στην ιστορία Το Χρυσάφι του Πειρατή που είχα δει πληροφορίες για τη συνέχεια μα δυστυχώς έχω ξεχάσει πως λέγεται. Από κει και πέρα καλά θα κάνει ο Disney Editor να βρίσκει τέτοιες ιστορίες και να τις εκδίδει! 🙂

 

Advertisements

12 σκέψεις σχετικά με το “ΚΟΜΙΞ &Ντον Ρόσα – Ανατυπώσεις

 1. Το ότι δεν έχουν ανακοινώσει τα σχέδιά τους δεν σημαίνει ότι δεν έχουν σχέδια. Όπως φάνηκε από τα ημερολόγια Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, όπου φαίνονται οι μακέτες όλων των περιοδικών, που θα κυκλοφορήσουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, τα περιοδικά μέχρι εκείνη την χρονική στιγμή όχι απλώς είναι σχεδιασμένα, αλλά είναι έτοιμα για εκτύπωση, αν όχι ήδη τυπωμένα. Αυτό σημαίνει ότι για ένα αντίστοιχο διάστημα, τα επόμενα τεύχη βρίσκονται τουλάχιστον στη φάση τής προετοιμασίας. Επομένως, σχέδιο υπάρχει, αν όχι για όλον τον χρόνο, τουλάχιστον για το πρώτο τετράμηνο. Αν υπάρχει σχέδιο για το ποιες θα είναι οι κύριες ιστορίες στο Κόμιξ το πρώτο τετράμηνο, και αυτές ακολουθούν κάποια λογική σειρά (π.χ. ιστορίες που έχουν σχέση με τα εξώφυλλα του ημερολογίου ή ο βίος και η πολιτεία με όλα τα εμβόλιμα επεισόδιά του σε χρονολογική σειρά), το σχέδιο αυτό προφανώς θα φτάνει μέχρι το τέλος τού χρόνου, ακόμα και αν δεν έχουν επιλεγεί οι συμπληρωματικές ιστορίες.

  Προσωπικά δεν θα εκπλαγώ αν ως συμπληρωματικές ιστορίες μπουν οι ιστορίες τού Barks, στις οποίες αναφέρονται τα εξώφυλλα: χρυσή περικεφαλαία και χαμένοι χάρτες για το επόμενο τεύχος, χρυσός ποταμος και μιας δεκάρας νιάτα για το μεθεπόμενο. Βίος και πολιτεία το κριτήριο επιλογής για τις ιστορίες τού Rosa, το ημερολόγιο για τις ιστορίες τού Barks.

  Μια και προτείνουμε ιστορίες, να προτείνω κι εγώ μία. Το Being Donald Duck. Πρόκειται για την πρώτη ιστορία τού Olaf Solstrand, ιστορίες τού οποίου έχει δημοσιεύσει αρκετές φορές το Κόμιξ. Μπορεί να μην έχει σχέση με τον βίο και πολιτεία, αλλά ο συγγραφέας ακολούθησε τις μεθόδους τού Rosa, ερευνώντας εκτεταμένα το υλικό για την ιστορία του και φτιάχνοντας μια ιστορία, που θα μπορούσε να είχε γράψει ο Ντον. Όντας τότε ερασιτέχνης, ο άνθρωπος τα έδωσε όλα, αφιερώνοντας δυσανάλογα πολύ χρόνο για το σενάριό του. Οι υπόλοιπες ιστορίες του, τις οποίες έγραψε επαγγελματικά, πλέον, κρίνοντας από αυτές, που διαβάσαμε στο Κόμιξ, δεν είναι στο ίδιο επίπεδο.

  Μου αρέσει!

  1. Προφανώς και ισχύει ότι τα τεύχη είναι σχεδιασμένα αλλά δεν σημαίνει ότι αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν στις κεντρικές ιστορίες. Προσωπικά για μένα το μπανεράκι «Βίος και Πολιτεία» λέει από μόνο του πολλά 🙂 Το θέμα είναι ότι είναι πολύ ξαφνική η αλλαγή από τον Ιανουάριο στον Φεβρουάριο. Μπορεί ο Βίος να είναι πειραματισμός για να πουλήσει παραπάνω, καθώς θεωρείται κορυφή των ιστοριών του Ρόσα. Μπάνερ/Λεζάντα είχαμε να δούμε από τις ιστορίες του Μπαρκς που άρχισαν να μπαίνουν από τεύχος 9 μέχρι και το 16 (το 18 ήταν φουλ Μπαρκς). Μια υπόθεση που κάνω είναι ότι μπορεί τα τελευταία τεύχη Ρόσα να μην πούλησαν καλά και είπαν να βάλουν από Ρόσα αυτό που θεωρείται κορυφή όπως είπα πριν. Ο χρόνος θα δείξει πάντως.

   Ενδιαφέρον η ιστορία που λες πάντως και ελπίζω και εγώ να τη δούμε κάποια στιγμή.

   Μου αρέσει!

 2. Πράγματι, ειναι πολυ δυσαρεστο να βλεπω το ιστορικο αυτο περιοδικο να εχει καταληξει εδω και ενα χρονο «περιοδικο ανατυπωσεων», πραγμα παραλογο αν αναλογιστει κανεις την πληθωρα των υπεροχων αναδημοσιευτων ιστοριων disney στην Ελλαδα. Πραγματοποιωντας,πριν λιγες μερες πλοηγηση στο inducks βρηκα πολλες αδημοσιευτες ιστοριες του Ρομανο Σκαρπα, τεσσερις συναρπαστικες ιστοριες του Miquel Puyol σε στυλ «Ο Θεος της βροχης του Ουξμαλ» και πολλες υπεροχες ιταλικες ντισνευκες παρωδιες. Επισης, μου φαινεται πολυ παραξενο που δεν εχει δημοσιευτει καμια ιστορια του Floyd Gottfredson.
  Τελος παντων…θελω να ελπιζω, τουλαχιστον, οτι θα σταματησει αυτη η μεγαλη κατρακυλα που εχει υποστει το Κομιξ και να επανελθει και παλι στο επιπεδο που εχουμε γνωρισει και αγαπησει !

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Φίλε μου υλικό υπάρχει μπόλικο για πολλά χρόνια και εάν αναλογιστεί ειδικά κανείς ότι το ΚΟΜΙΞ βγαίνει κάθε μήνα… Αλλά αυτό που θέλουν αυτοί φαίνεται είναι να πουλάει το περιοδικό και σκέφτηκαν τι πουλάει πολύ μετά τον Μπαρκς; Ο Ρόσα… Φαίνεται όμως ότι τελικά δεν πήγαν όλα όπως τα περίμεναν διότι μπήκε ξαφνικά ο Βίος που θεωρείται η κορυφή των ιστοριών του Ρόσα. Είναι πολύ πιθανό τα τελευταία τεύχη του ΚΟΜΙΞ με Ρόσα να μην πούλησαν καλά και για αυτό πήγαν σε κάτι που πιστεύουν ότι θα πουλήσει αλλά αμφιβάλλω. Εάν αναλογιστεί κανείς κιόλας ότι ο Βίος και Τα Χαμένα Επεισόδια υπήρχαν στα public μέχρι και το 2015! Δηλαδή μπορούσε να κάποιος να τα βρει μέχρι και τότε. Άρα πόσο θα πουλήσει τώρα;

   Μου αρέσει!

   1. Και εγω νομιζω οτι κατι τετοιο…Πως,ομως, ειναι δυνατον να αυξηθουν οι πωλησεις με αναδημοσιευσεις τοσο πολυσυχναστων,σ’ ολον τον κοσμο, ιστοριων ; Και ειδικα, αν αναλογιστουμε οτι οι περισσοτεροι αναγνωστες των περιοδικων disney ειναι οι «παλαιοι» και οχι οι «νεοι». Αν θελουν να αυξηθουν οι πωλησεις του περιοδικου, ειναι σιγουρο οτι θα αποτυχουν μ’αυτον τον τροπο. Η αυξηση των πωλησεων συνεπαγεται και την αυξηση της ποιοτητας του εκαστωτε προιοντος. Στην δικια μας περιπτωση αυτο σημαινει δημοσιευση νεων, οσο των δυνατων πιο καλων, ιστοριων. Εχοντας αφορμη τα παραπανω, θα ηθελα να αναφερθω και στο βασικο «ροστερ» δημιουργων του περιοδικου, που εχει διαμορφωθει τα τελευταια χρονια. Οι Βικαρ, Βαν Χορν, Ροτα, Χευμανς κλπ ειναι γνωστο οτι μας εχουν προσφερει εξαιρετικες ιστοριες στο παρελθον. Ωστοσο, αυτο δεν σημαινει οτι ολες οι ιστοριες τους εχουν το ιδιο επιπεδο. Το ΚΟΜΙΞ ξεκινησε ως ξεχωριστο περιοδικο κερδιζοντας επαξιας, κατα την γγνωμη μου, την κορυφη στα περιοδιικα disney.Πως το πετυχε αυτο ; Δημοσιευοντας καθε φορα υπεροχες ιστοριες, χωρις να δινει σημασια στον δημιουργο της. Αυτο, δυστυχως, εχει ξεχαστει τα τελευταια χρονια , με εξαιρεση τα τευχη 1-18, και γι’ αυτο το περιοδικο εχει δεχτει αυτη τη κατρακυλα.Καταληγοντας,η αυξηση των πωλησεων του περιοδικου απαιτει την καταρριψη της φιλοσοφιας των κυριων και των δευτερευουσων ιστοριων, την οποια ενισχυει η ακριτη δημοσιευση κακων ιστοριων, κι ας ειναι διασημων δημιουργων. (αλλωστε την φημη τους την οφειλουν στις υπεροχες ιστοριες που εχουν γραψει στο παρελθον). Προσωπικα, λοιπον , ζηταω αξιολογες ιστοριες διασημων και μη δημιουργων, στο μεγιστο δυνατο ποσοστο, αφου δεν αξιζει να πληρωνουμε 3,50 ευρω για 30 το πολυ σελιδες επιπεδου ΚΟΜΙΞ απο τις 100 που εχει αυτη τη στιγμη!

    Αρέσει σε 1 άτομο

   2. Συμφωνώ απόλυτα. Πιστεύουν ότι υπάρχει αρκετός κόσμος που δεν αγοράσει τα τεύχη του Ρόσα προ 20ετίας ή τη Βιβλιοθήκη ΚΟΜΙΞ γιατί ήταν ακριβή… Και θα θέλουν να προσελκύσουν και νέο κοινό… Εγώ πιστεύω ότι μπορεί κάποια τεύχη του Ρόσα να πήγαν καλά στην αρχή αλλά όπως είπα τα τελευταία θα ήταν και καλά στις πωλήσεις. Συμφωνώ ότι οι Βίκαρ κλπ ότι ήταν να δώσουν το δώσανε. Τώρα μπαίνουν ιστορίες μέτριο εως κακού επιπέδου. Κάτι πήγαν να αλλάξουν με τα τεύχη 1-18 όπως είπες και εσύ αλλά μετά λες και πάτησαν έναν διακόπτη και έσβησαν όλα… Το κακό είναι ότι με το ΚΟΜΙΞ η Καθημερινή πειραματίζεται συνεχώς. Είναι πολύ ασταθές το περιοδικό και δεν μπορεί να αποκτήσει κοινό με αυτόν τον τρόπο. Αυτοκαταστρέφονατι αλλά δεν το βλέπουν. Είναι τόσο γελοίο αυτό που κάνουν με τις συνεχές ανατυπώσεις που ούτε ο Τερζόπουλος δεν το τόλμησε. Τουλάχιστον, ας έβαζαν Ρόσα και καλές δευτερεύουσες ιστορίες όπως ο Φαντομίας που καλά είχε μπει στο ΚΟΜΙΞ και κατέληξε στο Μίκυ Μάους ή να έμπαιναν οι ιστορίες του Ρόσα ως συμπληρωματικές όπως του Μπαρκς με καλή κύρια ή να μπαίνει ανατύπωση τη μια και την άλλη μια νέα καινούργια ιστορία. Αλλά βέβαια, εάν έχουμε Ρόσα στο εξώφυλλο πιστεύουμε ότι θα πουλήσει. Αυτοί νομίζουν ότι ζούμε το 1990 ή το 2000 που τότε ψάχναμε τα τεύχη του ΚΟΜΙΞ για ιστορίες. Οι καιροί έχουν αλλάξει. Τον Βίο πλέον και σε συγκεντρωτική έκδοση τον βρίσκει κανείς και στα αγγλικά και στην Ελλάδα έχει μπει 2 φορές και υπήρχε απόθεμα μέχρι και το 2015. Αλλά δεν κάνουν μια έρευνα να τα δουν όλα αυτά. Ακόμα δεν σκέφτονται και αυτό που είπες. Ότι άμα δεν είναι καλό το προϊόν δεν θα πουλήσει αλλά και ότι οι περισσότεροι φαν του Ρόσα έχουν τις ιστορίες του σίγουρα πάνω από μια φορά έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα. Η τελευταία σου πρόταση τα συνοψίζει όλα. Για μένα ξαναλέω ότι αυτοκαταστρέφονται. Βραχυπρόθεσμα κέρδη από τεύχη Ρόσα δεν σημαίνει λύσαμε πρόβλημα. Μακροπρόθεσμα το πρόβλημα δεν λύθηκε και από ότι φαίνεται ήδη υπάρχουν θέματα. Ας ελπίσουμε να βάλουν μυαλό. Πάντως καλώς είναι να στείλεις τη γνώμη σου και στον Disney Editor. Όχι ότι σίγουρα θα ακούσει αλλά είναι ενδιαφέρον αν δούμε τι θα σου απαντήσει.

    Μου αρέσει!

 3. O Floyd Gottfredson αποτελεί μια παρα πολύ καλη ιδεά για να την βάλουν στο ΚΟΜΙΞ. Παρόλου που είναι λίγο »αρχαίος» είναι ένας πολύ καλός δημιουργός. Επίσης ζηζητάμε για νέους αναγνώστες, αυτές οι ιστορίες παιρνούν και ένα μήνυμα…

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ καλή ιδέα! Ο Τερζόπουλος το είχε σκεφτεί και είχε πει ότι θα γινόταν. Ήδη το ΚΟΜΙΞ #300 είχε ιστορία του Φλόυντ χρωματισμένη! Η Καθημερινή τώρα βάζει τα ίδια και τα ίδια δίχως να κάνει την παραμικρή προσπάθεια επιλογής ιστοριών.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s