Νέο ΚΟΜΙΞ 13: Σουρεαλιστικό Ταξίδι


ΚΟΜΙΞ #13 με μια κύρια ιστορία σχεδιασμένη από Καβατσάνο. Εξαιρετικό εξώφυλλο με υπέροχο σχέδιο!  Το δέκατο-τρίτο ΚΟΜΙΞ έχει έξι ιστορίες (μαζί με τη μία μονοσέλιδη). Το ΚΟΜΙΞ έκλεισε ένα χρόνο, και τώρα πάμε να δούμε πώς ξεκινά η δεύτερη χρονιά του περιοδικού. Πάμε να τις δούμε σιγά σιγά.

Η πρώτη ιστορία είναι μια 20σέλιδη ιστορία με τον Μίκυ Μάους και την παρέα του.

Περίληψη:
Ο Μίκυ, ο Ντόναλντ και ο Γκούφυ συναντούν τον Ουώλτ Ντίσνεϋ και τον Σαλβατόρ Νταλί, βουτάνε σε μια ιστορία, που δεν έχει γραφτεί ακόμα και ζουν μια άκρως σουρεαλιστική περιπέτεια, σχεδιασμένη από το πενάκι του Τζόρτζιο Καβατσάνο.

Η ιστορία έχει εξαιρετικό σχέδιο, αλλά κάπως βαρετό σενάριο. Μου άρεσε ο σχεδιασμός του Ντισνεϋ και του τρίου της παρέας, που αγαπάμε,  Μίκυ, Γκούφυ και Ντόναλντ, αλλά νομίζω ότι βαρέθηκα λίγο και ένιωσα ότι ήθελα παραπάνω από τις 20 σελίδες που είχε! Να πω ότι μου άρεσε η γελοιογραφία της Τζίκε.  Οπότε 8/10.

Η δεύτερη ιστορία είναι η «Φωτονική επιτάχυνση», σε σενάριο και σχέδιο Ρομάνο Σκάρπα και κείμενο από τον Λούκα Μπόσκι.

Περίληψη:
Ο καθηγητής Μπλιντ Μπράντον δημιουργεί έναν φωτονικό σιγαστήρα, που επιτρέπει στα αυτοκίνητα να εξοικονομούν καύσιμα και να πηδάνε. Ο Μαύρος Πητ τον απαγάγει, με σκοπό να χτίσει δεξαμενές με τη χρήση της μηχανής αυτής, όμως ο Μίκυ και ο Γκούφυ επεμβαίνουν έγκαιρα και σώζουν τον καθηγητή.

Η ιστορία αυτή ήταν μια από τις εκπλήξεις του τεύχους, με την έννοια ότι είναι ιστορία του Σκαρπα, αλλά και ότι εδώ και αρκετά χρόνια είχε ειπωθεί ότι θα μπει στο ΚΟΜΙΞ. Άργησε κάπως, αλλά μπήκε στο ΚΟΜΙΞ της Β’ Περιόδου. Την βρήκα αρκετά καλή, αλλά έχουμε δει καλύτερες ιστορίες από τον Σκαρπα γενικά. Βέβαια, αυτή είναι μια από τις «χαμένες» ιστορίες του δημιουργού, όπως θα διαβάσετε στο συνοδευτικό της άρθρο.  Οπότε 7,5–8/10.

Τρίτη ιστορία είναι «Ένας Δήμαρχος με Πυγμή».

Περίληψη:
Ο Ντόναλντ ψηφίζεται δήμαρχος της Λιμνούπολης και χτίζει επιβλητικά κτίρια και μια πολυτελή φυλακή, ενώ παράλληλα παίρνει μέτρα για να πατάξει την εγκληματικότητα. Ωστόσο, δεν υπολογίζει το συνολικό κόστος και εν τέλει αναγκάζεται να υποβάλλει αβάστακτους φόρους στους πολίτες.

Πάρα πολύ ωραία σχεδιασμένη η ιστορία από τον Βίκαρ και η καλύτερη του τεύχους. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα μου έδειξε μια πλευρά της πραγματικότητας και αποτέλεσε έκπληξη, που ήταν τελικά η καλύτερη. Μου άρεσε το σχέδι,ο που θύμισε κάπως Μπαρκς, και ήταν μια 12σελιδη που είχε πολλά να πει.

Οπότε, χωρίς τσιγκουνιές, θα βάλουμε το 9/10.

Τέταρτη ιστορία είναι «Ο Εργατικός Τυχεράκιας».

Περίληψη:
Ο Γκαστόνε παθαίνει αμνησία και αναγκάζεται να ξεκινήσει τη ζωή του από την αρχή, χωρίς να γνωρίζει πόσο εξωφρενικά τυχερός είναι.

Σενάριο του Όλαφ Σόλστραντ και Σχέδιο του Σήζαρ Φεριόλι. Ωραίο σχέδιο από τον Σήζαρ Φερίολι, αλλά και πολύ πρωτότυπο σενάριο. Ήταν κάτι διαφορετικό όσον αφορά στον Γκαστόνε. Μου άρεσε, που παραδέχτηκε κάποια πράγματα, όταν είχε αμνησία… Έκπληξη και αυτή η ιστορία για μένα, που ήταν η δεύτερη καλύτερη του τεύχους.

Οπότε θα βάλουμε 8,5/10.

Πέμπτη ιστορία είναι «Αμέτρητα Κατοικίδια».

Περίληψη:
Τα ανίψια του Ντόναλντ υιοθετούν μια μικρή μαϊμού, η οποία φέρνει τα πάνω κάτω στο σπίτι τους. Αποφασίζουν να την ξεφορτωθούν πουλώντας την σε έναν ύποπτο τύπο, που συναντούν τυχαία. Η μαϊμού του κλέβει κάποια μυστικά χαρτιά και βοηθάει τα ανίψια να αποκαλύψουν την ταυτότητα του εγκληματία.

Λοιπόν, το σχέδιο του πρώιμου Μπαρκς μου αρέσει σε κάποια σημεία και κυρίως ο Ντόναλντ, να πω την αλήθεια. Υπήρχαν σκηνές/γκαγκς που έμοιαζαν με καρτούν εκείνης της εποχής, που γράφτηκε η ιστορία. Θα είμαι λίγο πιο χαλαρός (το λέω αυτό, διότι έχουμε πολύ καλύτερες ιστορίες από τον Μπαρκς) κατανοώντας ότι η ιστορία γράφτηκε το 1943… Πάντως, να σημειωθεί ότι πριν κάποιους μήνες είχα πει ότι η Καθημερινή ίσως βάλει αυτήν την ιστορία και να που την έβαλε! Άλλη πολυσέλιδη του Μπαρκς, αδημοσίευτη στο περιοδικό, είναι Το καταραμένο διαμάντι, που ίσως την βάλουν σε κάποιο επόμενο τεύχος.

Οπότε θα βάλουμε τελικά ένα 8/10.

Είχαμε μια μονοσέλιδη ιστορία, που ήταν παντελώς αδιάφορη. Να ειπωθεί ότι πάλι δεν είχαμε Τα νέα του ΚΟΜΙΞ, αλλά και μόνο οι τρεις μεγάλες ιστορίες είχαν συνοδευτικό άρθρο, ενώ και Τα Γράμματα στη σύνταξη ήταν μόνο μια σελίδα. Γενικά το τεύχος ήταν τίγκα στις ιστορίες, πράγμα πολύ καλό, καθώς είχαμε τρεις μεγάλες, ενώ και οι μικρές ήταν υπέροχες!

Το ΚΟΜΙΞ αυτό παίρνει συνολικά, με τα ωραία άρθρα, ένα 8,5/10, και ίσως μερικοί του βάλετε 9/10. Υπέροχο τεύχος, με ιδιαιτερότητες. Είχαμε μεγάλες ιστορίες από τρεις μεγάλους δημιουργούς με τις πιο κοντά σε δεκασέλιδες ιστορίες του Βίκαρ και του Φεριόλι να είναι φανταστικές. Πιστεύω ότι πολλοί θα μείνουν ευχαριστημένοι από το τεύχος, καθώς είχε και ισορροπία μεταξύ παπιών και ποντικιών, αλλά και όλες οι ιστορίες ήταν πολύ καλές. Κατά τη γνώμη μου είναι από τα τρία κορυφαία χμμ… μάλλον από τα τοπ 5 τεύχη της Νέας Περιόδου, μαζί με το Μόμπυ Ντικ,το Νησί του Χρόνου, το Σκοτεινό Κόσμο και Τα Ορυχεία της Ατλαντίδας! Tο ΚΟΜΙΞ άρχισε τη δεύτερη χρονιά του πολύ δυναμικά! Στο επόμενο ΚΟΜΙΞ θα δούμε κύρια ιστορία 30 σελίδων, «Το Μυστικό των Μάουστον» του Πάολο Μοττούρα. Βέβαια, καθώς δεν υπάρχει εξώφυλλο για αυτήν την ιστορία, έχουμε εξώφυλλο για την ιστορία σχεδιασμένη από τον Βίκαρ «Gall In The Family», την οποία έχω διαβάσει στα αγγλικά και μου άρεσε πολύ. Πάντως είναι λίγο κουλό να έχεις εξώφυλλο άλλης ιστορίας στη διαφήμιση με περίληψη για την κανονική κύρια ιστορία όπως συμβαίνει εδώ… Για τις υπόλοιπες ιστορίες του τεύχους δεν είναι γνωστό κάτι παραπάνω, αλλά μόνο ότι θα έχουμε και μια ιστορία του Μπαρκς. Λέτε να μπει το Το καταραμένο διαμάντι;

Όλες τις προηγούμενες παρουσιάσεις μπορείτε να τις βρείτε εδώ.

ΚΟΜΙΞ, ΚΟΜΙΞ Wiki

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

16 σκέψεις σχετικά με το “Νέο ΚΟΜΙΞ 13: Σουρεαλιστικό Ταξίδι

 1. Το Κόμιξ δείχνει να έχει ιδιαίτερη προτίμηση στις ιστορίες τού Olaf Solstrand, καθώς τις δημοσιεύει συχνά. Ελπίζω κάποια στιγμή να δημοσιεύσει την πρώτη του ιστορία, η οποία είναι χτισμένη πάνω σε στοιχεία από ιστορίες τού Barks και είναι εξαιρετική,

  Μου αρέσει!

  1. Θα συμφωνήσω και είμαι περίεργος να διαβάσω την ιστορία που αναφέρεις Κρίτων. Πάντως πιστεύω ότι μπορεί στο επόμενο να μπει άνετα Το καταραμένο διαμάντι εάν θέλουν. Έχουμε 42 σελίδες από τις 2 ιστορίες που ξέρουμε και μας μένουν σχεδόν 45-48 σελίδες για άλλες ιστορίες ακόμη!

   Μου αρέσει!

  1. Γεια σου Σπύρο! Εννοείται ότι θα μπει και εκεί. Εάν προσέξεις στο ΚΟΜΙΞ μπαίνουν ιστορίες του Μπαρκς που δεν έχουν ξαναμπεί παλιά στο περιοδικό και ας μπουν μετά στη Βιβλιοθήκη Ντισνεϋ.

   Μου αρέσει!

 2. Υπέροχο τεύχος….οι τόμοι Ντίσνευ και το περιοδικό κόμιξ με έχουν φτάσει και λυπάμαι για αυτό, στην απαξίωση του ιστορικού περιοδικού Μίκυ Μάους…Πόσο θα ήθελα να ζούσε ο Καρλ Μπάρκς και να μου υπέγραφε έναν απο τους τόμους του!

  Μου αρέσει!

 3. Τι συνέβη εδώ;;;;;;Νόμιζα ότι έβλεπα όνειρο!!!!!!!!!!!!! Η υπογραφή υποθέτω αληθινή;;;!!!!!Print screen κατευθείαν!!!! Και μια ερώτηση, αν κάνω λάθος εσείς οι παλαιότεροι να μου το πείτε. Έχω την εντύπωση πως αρκετοί σύγχρονοι δημιουργοί, έχουν …μεταλλάξει τον χαρακτήρα των ηρώων που δημιούργησε ο Καρλ Μπαρκς…Διαβάζοντας τους τόμους της μεγάλης βιβλιοθήκης, βλέπω έναν Σκρουτζ, με μια …γλυκιά τσιγκουνιά και όχι έναν αδίστακτο επιχειρηματία, που αρνείται να βοηθήσει τον ανιψιο του. Μία Μάτζικα, που δεν έχει μαγικές δυνάμεις, αλλά αυτοαποκαλείται μάγισσα και έναν εφευρέτη, τον Κύρο, που είναι περισσότερο γκαφατζής, παρά μια διάνοια επινόησης αντικλεπτικών συστημάτων. Μου δίνεται η εντύπωση πως οι Ιταλοί στην πλειονότητα τους, δώσαν μια άλλη ταυτότητα στους κλασσικούς ήρωες.

  Μου αρέσει!

  1. Και η υπογραφή και τα γράμματα είναι γνήσια (γραμματοσειρά Carl Barks Script).

   Οι Ιταλοί έχουν όντως διαμορφώσει τους χαρακτήρες, όχι όμως αβάσιμα. Στην ιστορία το βυθισμένο κότερο, ας πούμε, που νομίζω ότι ήταν η δεύτερη ιστορία τού Barks με τον Σκρουτζ, ο Σκρουτζ είναι ένας αδίστακτος τσιγκούνης, που δεν διστάζει να εκμεταλλευτεί τον ανιψιό του και να τον βάλει να του δουλέψει στο τζάμπα.

   Τα περί Μάτζικα τα έχει πει επανειλημμένως ο Ρόζα: είναι «sorceress» και όχι «witch», κάτι που μάλλον χάνεται στη μετάφραση, τόσο στα Ελληνικά, όσο και στα Ιταλικά. Όχι πως ο Barks ακολουθούσε πιστά αυτόν τον κανόνα. Στην παλαβή Οδύσσεια, η Μάτζικα χρησιμοποιεί μαγεία. Δανεική από την Κίρκη, αλλά μαγεία.

   Μου αρέσει!

 4. Τι σου κάνει η τεχνολογία…Γραμματοσειρά Carl Barks απίστευτο….Γέλασα απίστευτα με την Μάτζικα, όταν στην ιστορία, γυάλινο θησαυροφυλάκιο, κάτω απο το μανίκι, αποκαλύφθηκε πως τέλειωσαν οι μπαταρίες του ακτινοβόλου! Θα διαβάσω και την Παλαβή Οδύσσεια! Δεν έχω προλάβει ακόμη!

  Μου αρέσει!

  1. Μπορείς να κατεβάσεις τη γραμματοσειρά π.χ. από εδώ.

   Στα τελευταία τεύχη τού παλιού Κόμιξ είχε αρχίσει να τη χρησιμοποιεί και ο Τερζόπουλος για ηχητικά εφέ στα συννεφάκια, όπως σ’ αυτό το καρέ από το Κόμιξ 303:

   Μου αρέσει!

   1. Χαίρετε, κόμικς σύντροφοι!

    Το αναφέρω εδώ, για να το δουν όσοι περισσότεροι αναγνώστες μας γίνεται.

    Σας έχω μια έκπληξη σύντομα, σχετικά με το περιοδικό ΚΟΜΙΞ, μια ιστορία του που θα δημοσιευτεί προσεχώς και… τα υπόλοιπα σε λίγες μέρες! Να’χει και σασπένς! 🙂

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s