Νέο ΚΟΜΙΞ 9: Ένας μεγιστάνας στη Σαχάρα


ΚΟΜΙΞ #9 με επιστροφή του μεγάλου δασκάλου Καρλ Μπαρκς στις πολυσέλιδες ιστορίες του τεύχους. Ωραίο εξώφυλλο από τον Ντάαν Γίππες και με το γνωστό μοτίβο το περιοδικό. Βέβαια, οι ιστορίες του κάλυπταν 88 σελίδες, με αποτέλεσμα  να έχουμε μόνο δύο άρθρα για ιστορίες. Το ένατο ΚΟΜΙΞ έχει πέντε ιστορίες. Πάμε να τις δούμε σιγά σιγά.

Η πρώτη ιστορία είναι μια 35σέλιδη ιστορία με τον Μίκυ Μάους και έχει σχέση με το χρόνο! (INDUCKS)

Περίληψη:
Ο Μίκυ δέχεται ένα δέμα, και αυτό αποτελεί την αρχή ενός μυστηρίου, διότι είναι από το παρελθόν!

Ο Κορράντο Μασταντουόνο εικονογραφεί ένα σενάριο του Φραντσέσκο Αρτιμπάνι. Μια υπέροχη ιστορία με πολύ ωραίο σχέδιο. Το σενάριο μπορεί να είχε ελάχιστα προβληματάκια αλλά μηδαμινά. Το βρήκα σχεδόν εξαιρετικό. Η καλύτερη ιστορία του τεύχους, και θα της βάλουμε ένα 9/10.

Η δεύτερη ιστορία είναι η «Ένας Μεγιστάνας στη Σαχάρα», σε σενάριο και σχέδιο Καρλ Μπαρκς.(INDUCKS)

Περίληψη:
Αποστολή του θείου Σκρουτζ στην έρημο Σαχάρα, προσπαθώντας να βρει πετρέλαιο.

Ωραία ιστορία 17 σελίδων του Μπαρκς, που σηματοδοτεί την επιστροφή του στις πολυσέλιδες και κεντρικές ιστορίες του περιοδικού! Ωραία πλοκή και σχέδιο, αλλά είναι μια ιστορία όπου έχει το γνωστό μοτίβο, που μας έχει συνηθίσει ο Παπιάνθρωπος με τους μικρούς λαούς. Γενικά ένα 8–8,5/10.

Τρίτη ιστορία είναι «Η κραυγή». (INDUCKS)

Περίληψη:
Ο Ντόναλντ πιάνει δουλειά ως επιστάτης σε ένα στοιχειωμένο ξενοδοχείο!

Πολύ καλή ιστορία με καλό σχέδιο από τον Βίκαρ το 2002. (Μάλλον στα καλύτερά του) Εμπνευσμένο από τη Λάμψη, έχει ωραίο σενάριο και σχέδιο, άν και μου φάνηκε λίγο σύντομη η ιστορία.  Καλή η ιδέα να χωριστεί σε 2 μέρη.

Οπότε θα βάλουμε 8/10.

Εικόνα (49)

Τέταρτη ιστορία είναι «Η μεγάλη απόδραση». (INDUCKS)

Περίληψη:
Οι Μουργόλυκοι προσπαθούν να δραπετεύσουν από φυλακές υψίστης ασφαλείας…

Σχεδιασμένη από τον Εστεμπάν και σενάριο από τον Σούνε Τρόελστρουμπ, η χειρότερη ιστορία του τεύχους και πολύ υποδεέστερη σε σχέση με τις υπόλοιπες. Την θεωρώ τρίτου επιπέδου και ιστορία για το Σουπερ Μίκυ, όχι για το ΚΟΜΙΞ! Εντάξει, καλύπτει τον ρόλο της, που είναι να γεμίσει το τεύχος, αλλά θα έπρεπε να βάλουν άλλη δεκασέλιδη, πιστεύω. Οι Μουργόλυκοι δεν ήταν καλά σχεδιασμένοι, αλλά και το σενάριο δεν είχε τίποτα το ιδιαίτερο.

Επιεικώς 5-6/10.

Εικόνα (50)

Πέμπτη και τελευταία ιστορία είναι η «Ριζική αλλαγή». (INDUCKS)

Περίληψη:
Ύστερα από τα παράπονα της Νταίζυ για την κοινότυπη και χάλια αμφίεσή του, ο Ντόναλντ αποφασίζει να αλλάξει στυλ.

Μου άρεσε και αυτή ιστορία του περιοδικού. Είναι, βέβαια, το τυπικό με τα παράπονα της Νταίζυ, αλλά είναι αστεία, δείχνοντας τις γελοιότητες, που έχουν παρόμοια σόου στην τηλεόραση.

Οπότε θα της βάλουμε 7,5–8/10.

Το ΚΟΜΙΞ αυτό παίρνει ένα 8,5/10. Γενικά ένα πάρα πολύ καλό και ισορροπημένο τεύχος, καθώς είχαμε και Παπιά και Μίκυ. Το μόνο κακό ήταν η ιστορία με τους Μουργόλυκους, αλλά δεν μπορώ να αδικήσω το τεύχος για μια μόνο ιστορία… Επίσης, θετικό είναι ότι στα νέα αναφέρουν την επιστροφή του περιοδικού Uncle Scrooge στην Αμερική! Το επόμενο ΚΟΜΙΞ κυκλοφορεί στις 28 Απριλίου. Έχουμε πάλι Καρλ Μπαρκς στην κεντρική ιστορία. Η ιστορία του ΚΟΜΙΞ #10 είναι 23 σελίδων και άλλη μια από τις ελάχιστες πολυσέλιδες του Μπαρκς, που δεν έχουν μπει στο περιοδικό. Η ιστορία «Οι Χρυσές Χήνες« έχει δημοσιευτεί δύο φορές στην Ελλάδα, τελευταία φορά πριν 33 χρόνια! Λέτε η Καθημερινή να συνεχίσει να βάζει τέτοιες ιστορίες, που δεν έχουμε δει στο ΚΟΜΙΞ, όπως το Too Many Pets και το The Doom Diamond; Ή να κάνει ανατυπώσεις θρυλικών ιστοριών, όπως το «Μυστικό του Παλιού Πύργου»;

Ανυπομονώ να διαβάσω την επόμενη ιστορία! Για τις υπόλοιπες ιστορίες του τεύχους δεν είναι γνωστό κάτι παραπάνω.

Όλες τις προηγούμενες παρουσιάσεις μπορείτε να τις βρείτε εδώ.

ΚΟΜΙΞ, ΚΟΜΙΞ Wiki

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

11 σκέψεις σχετικά με το “Νέο ΚΟΜΙΞ 9: Ένας μεγιστάνας στη Σαχάρα

 1. Η πρώτη ιστορία ήταν όντως εξαιρετική. Το σχέδιο, όμως, χμμμ…

  Συνεχίζει να με ενοχλεί το ότι η Καθημερινή χρησιμοποιεί τις καλύτερες ιστορίες από το Topolino, για να ανεβάσει την ποιότητα του Κόμιξ, στερώντας τις από το Μίκυ Μάους, του οποίου έτσι, αναγκαστικά, κατεβάζει την ποιότητα.

  Αν πρέπει να διαβάζουμε ιταλικές ιστορίες στο Κόμιξ, διότι είτε δεν υπάρχουν είτε δεν υπάρχει η δυνατότητα να εντοπίσουν άλλες εξαιρετικές αμερικάνικες ή βορειοευρωπαϊκές ιστορίες, τώρα που ο Ρόζα τελείωσε και ο Μπαρκς τελειώνει, καλύτερα να δημοσιεύσουν παλιές κλασικές ιστορίες, που δεν έχουμε τη δυνατότητα να τις διαβάσουμε αλλού. Να επαληθευτεί και η πρωταπριλιάτική μας φάρσα, βρε αδερφέ!

  Μου αρέσει!

  1. Χαχα ναι την είδα πολύ καλοφτιαγμένη! Να σου πω την αλήθεια εμένα δεν με πειράζει που το κάνουν αυτό με τις ιστορίες. Υπάρχει χώρος γενικά για ιστορίες. Μπορεί και στο μέλλον να δούμε και άλλους σχεδιαστές όπως τον Σκαρπα στο περιοδικό. Ποτέ δεν ξέρεις. Ας περιμένουμε τι θα κάνουν και στα επόμενα τεύχη πάντως. Μέχρι τώρα τα έχουν πάει πολύ καλά πιστεύω. Κιόλας μπορεί το καλοκαίρι να έχουμε και Κλασικά με παλιές ιστορίες. Δε θα το είχα στα απίθανα…

   Μου αρέσει!

 2. Πρώτα από όλα να απονείμω τα εύσημα στον φίλτατο κομικσοφαγάνα Κώστα, αρχικά για την συνέπεια και την αγάπη του(η πρώτη λέξη δεν θα με παραξένευε αν έβγαινε από τα Ελληνικά λεξικά…), προς το περιοδικό, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα αυτές τις παρουσιάσεις που επιμελείται. Μ’αρέσει και κάτι ακόμη. Το γεγονός ότι βγάζει αυτό που νιώθει στα κείμενα του, ακριβώς όπως οι λέξεις σχηματίζονται από την ανάγνωση κάθε ενός, κάτι που βγάζει ειλικρίνεια και απλότητα.

  Δε θα μπω στη λογική να βαθμολογήσω την κάθε ιστορία ξεχωριστά, κάτι που ήδη έγινε από τον συντάκτη μας και, εν μέρει με κάλυψε. Θα πω όμως ότι συνολικά ήταν καλό τεύχος, περίπου μέσα στα στάνταρ που καθιέρωσε η νέα του εκδοτική στέγη. Ούτε ανέβηκε επίπεδο στα μάτια μου, ούτε και έπεσε όμως. Η πρώτη ιστορία ήταν έξοχη απλά! Εμπνευσμένο σενάριο! Αυτό που θα ήθελα είναι ότι και οι κόμικς – δεινόσαυροι της γενιάς μου: περισσότερο παρελθόν. Ο Σκάρπα που μνημονεύτηκε για παράδειγμα, θα ήταν ευχής έργο να δηλώσει παρών με κάποια ιστορία του. Καλό θα κάνει στους νέους αναγνώστες, να γνωρίσουν έναν τόσο σημαντικό δημιουργό και να εκτιμήσουν τον έργο του. Επίσης, θα συμφωνήσω με τον Κρίτωνα για την γενικότερη πολιτική της εκδοτικής, που «ρίχνει» κάπως το Μίκυ Μάους.

  Μου αρέσει!

  1. Σε ευχαριστώ πολύ για τα ωραία λόγια! Εμένα μου αρέσει που βάζουν τις καλύτερες στο ΚΟΜΙΞ. Ναι ρίχνει κάπως το Μίκυ Μάους αλλά υπάρχουν πολλές καλές ιστορίες. Καλό είναι να έχουμε και νέα Ιταλική σχολή αλλά συμφωνώ απόλυτα έχουμε και περισσότερο παρελθόν όπως τον Σκάρπα που είπες. Εγώ λέω να περιμένουμε για να δούμε πως θα το πάνε. Μπορεί να δούμε και Σκαρπα κάποια στιγμή.

   Μου αρέσει!

 3. Το τεύχος αυτό έχει ιστορίες που προέρχονται από 4 διαφορετικές χώρες, κάτι που δεν είμασταν συνηθισμένα να βλέπουμε πιο παλιά. Ιταλία, Ολλανδία, Δανία και ΗΠΑ, μαζί για τουλάχιστον τέταρτη φορά σε τεύχος της Καθημερινής!

  Μου αρέσει!

 4. Αν μπορείτε βάλτε λινκς για το inducks για τις ιστορίες.
  Συμφωνώ στο μεγαλύτερο μέρος της κριτικής εκτός από αυτήν για την ιστορία του Μπαρκς που δεν άξιζε πάνω από 7/10 για μένα και ήταν η 4η καλύτερη ιστορία του τεύχους αλλά και η ιστορία με τους Μουργόλυκους δεν ήταν για Σούπερ Μικυ, για μενα ηταν αξιοπρεπής για 5η ιστορία του τεύχους.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s